Movement & Performance

“Body Movement is not a symbol for expression, it IS the expression”

Performen en beweging

Naast zangeres en songwriter werk ik als vakdocent en maker, Improvisatie en Compositie, gespecialiseerd in Laban/Bartenieff Movement Analysis, een rijk bewegingssysteem waar zowel Functie als Expressie centraal staat.  Het systeem biedt een unieke set van tools om aan stem & beweging, alsmede beweging & dans/theater, te werken via een bewust gebruik van het lichaam. Ik werk met diverse doelgroepen en voor verschillende opdrachtgevers op  het gebied van Performing Arts zoals kunstencentra en onderwijs, en tevens zorgorganisaties. Voor meer informatie en belangstelling: https://ateliervoorbeweging.nl

Ieders unieke beweging: een ontdekkingstocht. Ik werk voornamelijk vanuit ieders eigen beweging die van binnenuit komt. Hoe breng je deze naar buiten? Daarom werk ik graag vanuit gestructureerde improvisatie. De universele bewegingsleer van Laban/Bartenieff is daarbij vertrekpunt en een voor mij altijd aanwezige inspiratiebron. Hieronder vertel ik er iets meer over.

Gronding en stroming. Bovenstaande quote is van Irmgard Bartenieff. Bartenieff Fundamentals is een hele zachte manier van bewegen binnen jouw eigen mogelijkheden waarbij o.a. gronding, stroming, stabiliteit en mobiliteit basisprincipes zijn. Door beoefening van deze bewegingsleer ga je meer flow en verbinding voelen in je lichaam. De Bartenieff Fundamentals is onderdeel van het grotere en uitgebreide Laban Movement System waarbij de vier bewegingselementen Body, Effort, Shape en Space, steeds veranderen wanneer we bewegen.

Vocaal bewegen. Zing je graag, dan doe je dat het meest optimaal vanuit ontspanning. Je lichaam als instrument stelt je dan beter in staat om je lied te zingen vanuit jouw eigen, unieke expressie. Een bewust gebruik van het lichaam support de ontwikkeling van je stemgeluid in kleur en klank.

Waar Rudolf Laban met name het accent legde op Space en Effort werkte Bartenieff het element ‘Body’ verder uit. In haar bewegingsleer staan basis-lichaamsverbindingen en ontwikkelingsmotorische patronen (Total Body Organization) centraal.

Met dank aan een Ontwikkelsubsidie van de Gemeente Utrecht ben ik gestart aan de studie tot Laban/Bartenieff Movement Analist bij Emove Institute.