Beweging & dans

“Body Movement is not a symbol for expression, it IS the expression”

Naast zangeres en songwriter werk ik als docent dans & beweging (Hbo-opgeleid) met als specialisaties improvisatie & compositie, dansexpressie ofwel Modern Educational Dance. Ik werk met diverse doelgroepen en voor verschillende opdrachtgevers zoals kunstencentra, onderwijs en zorgorganisaties.

Ik werk voornamelijk vanuit ieders eigen beweging die van binnenuit komt.  Daarom werk ik graag vanuit gestructureerde improvisatie. De universele bewegingsleer van Laban/Bartenieff is daarbij vertrekpunt en een voor mij altijd aanwezige inspiratiebron. Hieronder vertel ik er iets meer over.

Bovenstaande quote is van Irmgard Bartenieff. Bartenieff Fundamentals is een hele zachte manier van bewegen binnen jouw eigen mogelijkheden waarbij o.a. gronding, stroming, stabiliteit en mobiliteit basisprincipes zijn. Het resultaat is dat je je meer thuis gaat voelen in je lichaam. Bartenieff is met bewustzijn bewegen, met aandacht voor het lichaam en wat daar gebeurt. In de lessen focussen we op diverse lichaamsverbindingen met behulp van visualisaties waarmee je gaat bewegen. Er is veel variatie in dynamiek, ritme, vorm en ruimtegebruik.

Laban Movement

De Bartenieff Fundamentals is onderdeel van het grotere en uitgebreide Laban Movement System waarbij de vier bewegingselementen Body, Effort, Shape en Space, steeds veranderen wanneer we bewegen.

Waar Rudolf Laban met name het accent legde op Space en Effort in combinatie met ‘Actions’ werkte Bartenieff  het element ‘Body’ verder uit. In haar bewegingsleer staan basis-lichaamsverbindingen en ontwikkelingsmotorische patronen (Total Body Organization) centraal.

Voor vragen of meer informatie stuur me een mail met je naam en tel. Dan neem ik z.s.m. contact met je op.